Olej z czarnuszki – domowy lek i kosmetyk „must have”. :-) Jaki wybrać?

 

Olej z czarnuszki to jeden z największych olejowych ”must have”. ?Ma szerokie zastosowanie lecznicze i kosmetyczne.  Posiada niezwykle silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a nawet potrafi przyspieszyć gojenie się ran! To właśnie dlatego idealnie sprawdza się u osób borykających się z trądzikiemOlej z czarnuszki ma również działanie antynowotworowe, antywrzodowe, obniża poziom cukru i złego cholesterolu, jest stosowany w  problemach z żołądkiem i układem sercowo – naczyniowym, idealny dla alergików… a to nie koniec listy jego zalet. ?  Dzisiaj dowiecie się jaki olej z czarnuszki wybrać, jakie ma właściwości, co w nim właściwie jest i jak można go wykorzystać w praktyce. ?

Olej z czarnuszki składa się w ok. 85% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (ok. 60% kwasów omega – 6, 25% omega – 9 i 1% omega – 3). Zawiera: tymochinon, tymohydrochinon, tymol, które odpowiedzialne są za jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Co ciekawe działanie tymochinonu w oleju z czarnuszki często porównuje się do działania i skuteczności aspiryny. ? Olej z czarnuszki jest również źródłem witaminy E, beta – karotenu, biotyny, steroli, witamin B1,B2, B3, żelaza, potasu, selenu. Zawiera garbniki i melatynę – związek wykazujący silne właściwości oczyszczające i niszczący pasożyty. Jest niezwykle silnym antyoksydantem.

Jaki olej wybrać?

Zdecydowanie najlepiej sięgnąć po olej nierafinowany i tłoczony na zimno np. olej z czarnuszki zimnotłoczony czarny kmin 250 ml. Tylko tłoczenie w niskiej temperaturze i brak filtracji  zagwarantuje najwyższą jakość i skuteczne działanie. Pamiętaj, aby olej z czarnuszki przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. To niezwykle istotne, aby butelka, w której znajduje się olej była wykonana z ciemnego szkła jak właśnie w przypadku tego oleju, gdyż nie przepuszcza promieni słonecznych i nie powoduje psucia oleju. Jeśli olej z czarnuszki będzie prawidłowo przechowywany, jego trwałość ocenia się na 3 miesiące.

Jak działa olej z czarnuszki?

Wewnętrznie:

  • związki zawarte w oleju z czarnuszki niszczą komórki nowotworowe i hamują ich rozwój,
  • stosowany w licznych problemach żołądkowych: skutecznie walczy z grypą żołądkową, refluksem i nieżytem żołądka,
  • usuwa wzdęcia i wszelkiego rodzaju niestrawności,
  • skuteczny w walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy,
  • zwalcza bakterię Helicobacter pylori,
  • przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca (obniża poziom cukru i cholesterolu),
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi objawy astmy oskrzelowej,
  • wspomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • łagodzi objawy kataru alergicznego.

Oleju z czarnuszki nie powinny stosować kobiety w ciąży i osoby cierpiący na niedociśnienie tętnicze.

 

Zewnętrznie:

  • stosowany w kuracjach antytrądzikowych i AZS (atopowym zapaleniu skóry),
  • pomaga zlikwidować łupież i inne choroby skóry głowy,
  • przyspiesza gojenie ran, ranek, drobnych skaleczeń,
  • regeneruje, wygładza, nawilża i natłuszcza skórę suchą, dojrzałą,
  • spowalnia procesy starzenia i proces powstawania zmarszczek,
  • można go stosować w aromaterapii: składniki oleju z czarnuszki wykazują działanie wyciszające, niwelują stres i napięcie.
  • nie zatyka porów!!! Wręcz przeciwnie – pozwala się ich pozbyć,
  • świetnie się wchłania i lekko natłuszcza skórę

Warto sięgnąć po wygodne w użyciu i w 100% naturalne kosmetyczne oleje z czarnuszki:

 

Kosmetyki z dodatkiem oleju z czarnuszki takie jak naturalne mydło Alep z czarnuszką czy czarne mydło Savon Noir:

  • doskonale uzupełnią kurację olejem naturalnym,
  • zawierają wit. A, E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sole mineralne,
  • nie zawierają konserwantów oraz sztucznych barwników.

Jak spożywać olej z czarnuszki?

Przyjęto, że spożycie dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka 2 razy dziennie (dzieci ¼ łyżeczki). Olej z czarnuszki należy spożywać przed posiłkiem, gdyż wtedy wykazuje najlepszą przyswajalność. Na oleju z czarnuszki absolutnie nie smażymy i nie poddajemy go obróbce termicznej (spożywamy wyłącznie na zimno).

Idealnie nadaje się do:

  • sałatek i surówek,
  • risotto, kaszotto,
  • do wypieków na słono,
  • dań kuchni staropolskiej – olej z czarnuszki wzmacnia smak kapusty i roślin strączkowych,
  • jako sos/polewa do mięs.

Jak smakuje?

Olej z czarnuszki najwyższej jakości ma ciemny kolor i intensywny, gorzkawy smak z korzenną nutą. Doszły nas słuchy, że osoby o wyczulonym smaku mogą przeżyć mały szok, ale… Pamiętajcie! ?Może i nie najlepszy w smaku, ale wspaniały w działaniu (macie nasze słowo). ? Od siebie zdecydowanie polecamy dodawać go na zimno do sałatek – wtedy jego charakterystyczny smak staje się łagodniejszy. ?

Słyszeliście o oleju z czarnuszki? ? Jakie macie doświadczenia? A może ciągle zastanawiacie się nad jego kupnem? 

Jeśli artykuł okazał się przydatny – udostępnij go znajomym na Facebooku.  Jeśli chcesz otrzymywać specjalne rabaty wyłącznie dla stałych Klientów zaobserwuj nas na Facebooku i zapisz się do Newslettera już teraz! Koniecznie odwiedź nas na Insta @uzdrowiskowe spa ? Do następnego!

< Wstecz

Instagram


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/wp/wp-content/themes/uzdrowiskowespa/footer.php on line 8

Zapisz się do newslettera