Sól Kłodawska – naturalna i niejodowana. Jak solić zdrowo?

Czy wiesz, że chlorek sodu czyli sól jest niezbędny do życia każdemu człowiekowi? Sól bierze udział w procesie trawienia i wspomaga równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Sól jest podstawową przyprawą dla wielu dań w naszej kuchni, a większość z nas nie wyobraża sobie życia bez słonego smaku. Dlatego ważnym pytaniem, na które trzeba odpowiedzieć jest jak solić zdrowo? Sól może wspaniale wzbogacić smak wielu dań, ale nieodpowiednio stosowana może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie. Z pomocą przychodzi Sól Kłodawska – naturalna odpowiedź dla słonego smaku. 🙂 To produkt w pełni naturalny, wydobywany w Kopalni Soli „Kłodawa” S.A. Polska. Sól Kłodawska to sól niejodowana, kamienna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka, zawiera cenne mikroelementy m.in. magnez, żelazo, cynk, wapń, a także wspomaga przemianę materii.

Jedz, ale z umiarem. Skutki nadmiernego spożycia soli:

  • zatrzymywanie wody w organizmie,
  • podwyższone ciśnienie,
  • udar mózgu,
  • problemy z żołądkiem,
  • osteoporoza.

 

Sól Kłodawska – naturalna i zdrowa

Wydobywana jest od 1956 roku, ale dopiero w ostatnim czasie zyskała niesamowitą popularność, co nas niezwykle cieszy. 🙂 Posiada różowy kolor, słony smak bez charakterystycznej goryczki dla innych soli, a także naturalny zapach. Zawiera minimum 97,5% NaCl.

 

 

Jak działa Sól Kłodawska?

  • zawiera niezwykle cenne dla naszego organizmu mikroelementy m.in. magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen,
  • jest łatwo przyswajalna,
  • nie jest oczyszczana (ługowana), dlatego zachowuje swoje właściwości,
  • nie zawiera alergenów,
  • jest NON GMO – nie zawiera modyfikowanych genetycznie organizmów,
  • biopierwiastki zawarte w soli regulują przemianę materii,
  • niweluje stany zapalne gardła, bóle migrenowe (po dodaniu soku z cytryny do roztworu) i zapalenie zatok,
  • stosowanie soli zmniejsza bóle reumatyczne,
  • stosuje się ją w profilaktyce chorób tarczycy,
  • roztwory soli mogą być stosowane na skórę ze zmianami (kurzajki, ŁZS),
  • bezpieczna dla zdrowia,
  • przebadana chemicznie, biologiczne i fizycznie,
  • można ją stosować zarówno w celach spożywczych jak i kosmetycznie,
  • wydobywana jest tradycyjną metodą górniczą, dzięki czemu zachowuje naturalne pierwiastki i mikroelementy.

Jak stosować sól?

  • dodatek do potraw,
  • jako roztwór do: płukania gardła, przemywania różnego rodzaju zmian skórnych np. przy łojotokowym zapaleniu skóry, na kurzajki,
  • naturalny środek konserwowania żywności,
  • preparat wybielający zęby i dezynfekujący jamę ustną,
  • środek do czyszczenia żelazka, wybielania firanek i obrusów.

 

Jak ograniczyć spożywanie soli?

Każda sól w nadmiarze jest szkodliwa, dlatego mamy kilka pomysłów jak ograniczyć jej spożycie w codziennej diecie. 🙂

– zamiast soli, używaj więcej przypraw,

– zanim dosolisz, spróbuj potrawę, aby jej nie przesolić,

– im mniej przetworzonych produktów tym lepiej – to one zawierają najwięcej niepotrzebnej soli!

 

Jaka ilość soli jest odpowiednia?

Przyjęło się, że odpowiednia ilość dla osoby dorosłej to 6 g soli dziennie. Jest to uzależnione oczywiście od wieku i stanu zdrowia danej osoby.

Ciekawostka

Sole nie posiadają daty przydatności, co oznacza, że przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą służyć nam tak długo jak tylko chcemy. 🙂

 

Sól do kąpieli

Sól Kłodawska to również sól kąpielowa. Sole kąpielowe zachowują wszystkie właściwości Soli Kłodawskiej, a do tego pięknie pachną i umilają każdą kąpiel. 🙂 Poprzez skórę dostarczają cennych mikroelementów.

Rodzaje Kłodawskiej Soli Kąpielowej:

Unikajmy więc soli oczyszczonej, która pozostaje bez wartości dla naszego organizmu, a spożywajmy takie jak Sól Kłodawska, które oprócz smaku niosą cenne wartości prozdrowotne. 🙂 Napiszcie jakiej soli WY używacie i czy znacie Sól Kłodawską? 🙂 Zachęcamy do zaobserwowania nas na InstagramieFacebooku oraz na YouTube.! 🙂

< Wstecz

Instagram

Zapisz się do newslettera