Yerba Mate – właściwości pobudzające i zdrowotne
Cześć! Czy wśród naszych czytelników mamy kawoszy? Czy ktoś z Was nie wyobraża sobie dnia bez kawy i to właśnie od niej rozpoczyna swój dzień? Albo może są fani energetyków, które jak wiadomo są dość szkodliwe dla naszego organizmu? Chcemy przedstawić Wam dużo lepszą i zdrowszą alternatywę – yerba mate!
Yerba mate to wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie. Zyskuje popularność także w Europie. Nazwa yerba mate pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele.
Napar z yerba mate ma działanie pobudzające, które zawdzięcza wysokiej naturalnej zawartości kofeiny, a także innych alkaloidów purynowych: teobrominy i teofiliny. W zależności od gatunku mate zawartość kofeiny może się wahać od 0,5 do nawet 2%. Kofeina, zwana w yerbie mateiną należy do grupy metyloamin. Całkowicie wchłania się do organizmu człowieka w żołądku i jelicie cienkim, a następnie rozprowadzana jest do wszystkich tkanek. Nie kumuluje się w organizmie, ponieważ szybko ulega procesom metabolicznym.
Historia yerba mate
Historia popularności napoju sięga połowy XVII wieku. Indianie z plemienia Guarani byli pierwszymi konsumentami tej herbaty. Zamieszkiwali dorzecze Parany. Od wieków liście wiecznie zielonego krzewu były ich ulubionym napojem – używką. Herbata miała cenne właściwości dla ludzi żyjących w tamtejszych trudnych warunkach. Pobudzała oraz łagodziła uczucie głodu. Kiedy na dorzecze Parany dotarli misjonarze jezuiccy, odkryli ulubioną używkę miejscowych. Byli pod wrażeniem tego, że mogli oni przetrwać kilka dni bez jedzenia, żując jedynie liście zielonego krzewu, nazwanego później ostrokrzewem paragwajskim. Jezuici rozpropagowali napój przyrządzony ze sproszkowanych liści i pędu tego krzewu, jako alternatywę sprowadzanej z Azji herbaty. Założone przez nich plantacje były głównym źródłem dochodu redukcji misyjnych aż do kasaty Zakonu w 1773 roku. Po tym wydarzeniu plantacje odeszły w niepamięć, aż do roku 1892, kiedy to pierwszą swoją hodowlę założył w Paragwaju Frederico Neumann. Ponownie rozpowszechnił on yerba mate tak, że stała się ona narodowym napojem Paragwaju, Argentyny, Urugwaju i Brazylii.
Właściwości yerba mate
- działa pobudzająco – stymuluje aktywność centralnego układu nerwowego
- pobudza pracę mięśni i serca przyspieszając tym samym przemianę materii
- podnosi ciśnienie krwi oraz temperaturę ciała
- zwiększa sprawność intelektualną, zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne
- napar z yerba mate jest źródłem polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających (przeciwnowotworowych)
- regularne przyjmowanie yerba mate poprawia odporność DNA na uszkodzenia wywołane nadtlenkiem odoru oraz naprawia DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru
- obniża poziom cholesterolu
- chroni komórki wątroby
- stymuluje układ nerwowy
- działa moczopędnie, wpływa też na lepszą pracę nerek
- wzmaga wydzielanie soku żołądkowego
- pomaga leczyć otyłość
- obniża napięcie mięśni gładkich czy naczyń krwionośnych
- zawiera większość witamin i sole mineralne
- działa korzystnie na włosy i paznokcie
Czym yerba mate różni się od kawy?
Yerba mate dostarcza organizmowi magnez, a niestety kawa posiada właściwości wypłukujące magnez z organizmu. Oprócz magnezu dostarcza również wiele witamin: B, C, A. Kawa daje nam zastrzyk energii, ale trwa on krótki czas, a niedługo potem czujemy się osłabieni. Yerba mate uwalnia kofeinę powoli, co sprawia, że jesteśmy dłużej pobudzeni.
Jak zaparzać yerba mate?
Do tego celu przydatny się specjalny sprzęt składający się z tykwy, czyli naczynka oraz bombilli, czyli słomki z sitkiem. Nie jest on niezbędny do przygotowania naparu, ale jednak ułatwia nam zarówno przygotowanie, jak i spożywanie. Napar zawiera dużo fusów-liści, które nie osiadają na dno. Warto więc przed spożyciem go przecedzić przez sitko lub użyć zaparzacza do herbaty.
Krok 1: Nasyp liści Yerba Mate do wybranego naczynka. Smak naparu jest dość specyficzny i intensywny, warto więc zacząć od mniejszej ilości zaparzanego suszu, czyli około 1/4 objętości naczynka.
Krok 2: Zakryj dłonią otwór naczynka, odwróć je do góry dnem i wstrząśnij. Najdrobniej zmielone kawałki listków i pył muszą opaść na dół, czyli w stronę dłoni. Dzięki temu, po odwróceniu na dnie naczynka znajdą się grubiej zmielone kawałki suszu. Zatrzymają się one na sitku bombilli (pył i drobno zmielony susz może przedostawać się przez sitko). W przypadku nieużywania bombilli ominąć ten krok, użyć sitka lub zaparzacza do kawy.
Krok 3: Podczas odwracania z powrotem naczynka postaraj się, by susz ułożony był ukośnie – mniej więcej pod kątem 45 stopni, tak, żeby możliwe było włożenie bombilli w miejsce, gdzie jest go mniej. Od momentu, kiedy włożysz rurkę, to aż do ostatniego łyka Yerby staraj się nią nie poruszać. Nie mieszaj. W przypadku nieużywania bombilli ominąć ten krok
Krok 4: Jest to krok nieobowiązkowy. Można delikatnie wlać trochę zimnej wody do naczynka, aby nawilżyć susz. Ten krok chroni napar przed szybką utratą smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających. Cały czas trzymaj tykwę nachyloną tak, aby cały susz wchłonął wodę.
Krok 5: Dolej do pełna gorącej wody – nie powinna mieć więcej niż 75 stopni Celsjusza! Pij napar do momentu, gdy płyn się skończy. Wody można dolewać kilkakrotnie, do momentu, aż Yerba zacznie tracić smak.
Verde Mate
W sklepie Uzdrowiskowe Spa znajdziecie yerba mate green firmy Verde Mate w 0,5kg opakowaniach. Jest ona wysokiej jakości i pochodzi z Brazylii. Jest łagodniejsza w smaku od argentyńskich, urugwajskich i paragwajskich, ponieważ nie zawiera pyłu. Suszona jest bez dymu wyłącznie suchym powietrzem. Wybór smaków jest ogromny! Unikalne i idealnie dobrane kompozycje składników oczarują każdego – z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Frutos Tropicales (listki yerba mate, jagody goji, ananas kostka, skórka z pomarańczy, pomelo kostka, wiórki kokosowe)
Cactus (listki yerba mate, opuncja figowa, kwiat kaktusa, trawa cytrynowa, aromat)
Katuava (listki yerba mate, Catuaba, muira puama, jarzębina, aromat)
Naranja Tropico (listki yerba mate, skórka z pomarańczy)
Pomelo de Oriente (listki yerba mate, skórka pomarańczy, kwiat hibiskusa, kostka pomelo)
Mas IQ (listki yerba mate, żen-szeń syberyjski, liść ginkgo biloba, skórka pomarańczy, kostka ananasa, grys Guarany)
Frutos del Bosque (listki yerba mate, jarzębina, owoc dzikiej róży, liść jeżyny, owoc czerwonej porzeczki, liść maliny, aromat)
Limon (listki yerba mate, skórka z cytryny, trawa cytrynowa)
Energia Guarana (listki yerba mate, jagody goji, guarana, aromat)
Silueta (listki yerba mate, trawa cytrynowa, mięta, zielona herbata gunpowder, czystek, dziki bez, nasiona kopru, aromat)
Dostępne są również ceramiczne tykwy w dwóch kolorach: czarnym i zielonym oraz termometr analogowy.
Zapraszam na naszego Instagrama, Facebookaoraz na YouTube, gdzie znajdziecie również film o yerba mate. Na Facebooku czeka na Was wakacyjny konkurs, w którym można wygrać bon 100 zł na zakupy w naszym sklepie, a zasady są banalnie proste – koniecznie sprawdźcie 🙂 Pozdrawiam!