Olej z czarnuszki – domowy lek i kosmetyk „must have”. :-) Jaki wybrać?
Olej z czarnuszki to jeden z największych olejowych ”must have”. ?Ma szerokie zastosowanie lecznicze i kosmetyczne. Posiada niezwykle silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a nawet potrafi przyspieszyć gojenie się ran! To właśnie dlatego idealnie sprawdza się u osób borykających się z trądzikiem. Olej z czarnuszki ma również działanie antynowotworowe, antywrzodowe, obniża poziom cukru i złego cholesterolu, jest stosowany w problemach z żołądkiem i układem sercowo – naczyniowym, idealny dla alergików… a to nie koniec listy jego zalet. ? Dzisiaj dowiecie się jaki olej z czarnuszki wybrać, jakie ma właściwości, co w nim właściwie jest i jak można go wykorzystać w praktyce. ?
Olej z czarnuszki składa się w ok. 85% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (ok. 60% kwasów omega – 6, 25% omega – 9 i 1% omega – 3). Zawiera: tymochinon, tymohydrochinon, tymol, które odpowiedzialne są za jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Co ciekawe działanie tymochinonu w oleju z czarnuszki często porównuje się do działania i skuteczności aspiryny. ? Olej z czarnuszki jest również źródłem witaminy E, beta – karotenu, biotyny, steroli, witamin B1,B2, B3, żelaza, potasu, selenu. Zawiera garbniki i melatynę – związek wykazujący silne właściwości oczyszczające i niszczący pasożyty. Jest niezwykle silnym antyoksydantem.
Jaki olej wybrać?
Zdecydowanie najlepiej sięgnąć po olej nierafinowany i tłoczony na zimno np. olej z czarnuszki zimnotłoczony czarny kmin 250 ml. Tylko tłoczenie w niskiej temperaturze i brak filtracji zagwarantuje najwyższą jakość i skuteczne działanie. Pamiętaj, aby olej z czarnuszki przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. To niezwykle istotne, aby butelka, w której znajduje się olej była wykonana z ciemnego szkła jak właśnie w przypadku tego oleju, gdyż nie przepuszcza promieni słonecznych i nie powoduje psucia oleju. Jeśli olej z czarnuszki będzie prawidłowo przechowywany, jego trwałość ocenia się na 3 miesiące.
Jak działa olej z czarnuszki?
Wewnętrznie:
- związki zawarte w oleju z czarnuszki niszczą komórki nowotworowe i hamują ich rozwój,
- stosowany w licznych problemach żołądkowych: skutecznie walczy z grypą żołądkową, refluksem i nieżytem żołądka,
- usuwa wzdęcia i wszelkiego rodzaju niestrawności,
- skuteczny w walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy,
- zwalcza bakterię Helicobacter pylori,
- przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca (obniża poziom cukru i cholesterolu),
- przyspiesza gojenie się ran,
- łagodzi objawy astmy oskrzelowej,
- wspomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych,
- łagodzi objawy kataru alergicznego.
Oleju z czarnuszki nie powinny stosować kobiety w ciąży i osoby cierpiący na niedociśnienie tętnicze.
Zewnętrznie:
- stosowany w kuracjach antytrądzikowych i AZS (atopowym zapaleniu skóry),
- pomaga zlikwidować łupież i inne choroby skóry głowy,
- przyspiesza gojenie ran, ranek, drobnych skaleczeń,
- regeneruje, wygładza, nawilża i natłuszcza skórę suchą, dojrzałą,
- spowalnia procesy starzenia i proces powstawania zmarszczek,
- można go stosować w aromaterapii: składniki oleju z czarnuszki wykazują działanie wyciszające, niwelują stres i napięcie.
- nie zatyka porów!!! Wręcz przeciwnie – pozwala się ich pozbyć,
- świetnie się wchłania i lekko natłuszcza skórę
Warto sięgnąć po wygodne w użyciu i w 100% naturalne kosmetyczne oleje z czarnuszki:
- Olej z czarnuszki 50 ml Your Natural Side
- Olej z czarnuszki 10 ml Your Natural Side (idealna opcja do wypróbowania i rozpoczęcia przygody z olejowaniem twarzy :-))
- Olej z czarnuszki 30 ml Sabonell
Kosmetyki z dodatkiem oleju z czarnuszki takie jak naturalne mydło Alep z czarnuszką czy czarne mydło Savon Noir:
- doskonale uzupełnią kurację olejem naturalnym,
- zawierają wit. A, E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sole mineralne,
- nie zawierają konserwantów oraz sztucznych barwników.
Jak spożywać olej z czarnuszki?
Przyjęto, że spożycie dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka 2 razy dziennie (dzieci ¼ łyżeczki). Olej z czarnuszki należy spożywać przed posiłkiem, gdyż wtedy wykazuje najlepszą przyswajalność. Na oleju z czarnuszki absolutnie nie smażymy i nie poddajemy go obróbce termicznej (spożywamy wyłącznie na zimno).
Idealnie nadaje się do:
- sałatek i surówek,
- risotto, kaszotto,
- do wypieków na słono,
- dań kuchni staropolskiej – olej z czarnuszki wzmacnia smak kapusty i roślin strączkowych,
- jako sos/polewa do mięs.
Jak smakuje?
Olej z czarnuszki najwyższej jakości ma ciemny kolor i intensywny, gorzkawy smak z korzenną nutą. Doszły nas słuchy, że osoby o wyczulonym smaku mogą przeżyć mały szok, ale… Pamiętajcie! ?Może i nie najlepszy w smaku, ale wspaniały w działaniu (macie nasze słowo). ? Od siebie zdecydowanie polecamy dodawać go na zimno do sałatek – wtedy jego charakterystyczny smak staje się łagodniejszy. ?
Słyszeliście o oleju z czarnuszki? ? Jakie macie doświadczenia? A może ciągle zastanawiacie się nad jego kupnem?
Jeśli artykuł okazał się przydatny – udostępnij go znajomym na Facebooku. Jeśli chcesz otrzymywać specjalne rabaty wyłącznie dla stałych Klientów zaobserwuj nas na Facebooku i zapisz się do Newslettera już teraz! Koniecznie odwiedź nas na Insta @uzdrowiskowe spa ? Do następnego!